Wat is Litecoin?

Litecoin was één van de eerste altcoins, deze is opgericht door Charlie Lee. Hij is een ex-medewerker van Google. Zijn doel was om een goedkope cryptocurrency op de markt te zetten, waarin iedereen in kan handelen. Litecoin kun je versturen, van wallet naar wallet. Ook hier komt geen derde partij kijken. Het is een beetje hetzelfde als Bitcoin. Deze cryptomunt is in 2011 ontwikkelt.

Eigenlijk werkt Litecoin bijna hetzelfde als Bitcoin. Je kunt Litecoin vesturen van wallet naar wallet. De transactie worden gedaan op de blockchain. Om de blockchain kun je ook alle transactie terugkijken. Alle transacties worden gedaan via dezelfde blockchain. Doordat je Litecoin makkelijk kunt versturen, kun je het gebruiken als betaalmethode. Wanneer je jouw Litecoin stuurt naar een andere wallet, kan dit zonder de tussenkomst van een bank.

Wat zijn de voordelen van Litecoin?

Litecoin, lijkt enorm op Bitcoin. Ze hebben dus beide ongeveer dezelfde voor- en nadelen. De cryptomunt bestaat al sinds 2011, hierdoor hebben veel investeerders vertrouwen in deze cryptocurrency.

De gedachte achter Litecoin is erg goed, er is goed over nagedacht. Het is bepaald geen meme-coin, het is een cryptomunt die erg betrouwbaar en veilig. Het grote voordeel ten opzichte van Bitcoin is de verwerkingstijd. Bij Bitcoin is dit ongeveer 10 minuten, bij Litecoin is dit ongeveer 210 seconden. Litecoin kan transactie 4 keer sneller verwerken dan Bitcoin.

Litecoin wordt niet gecontroleerd, het controleert namelijk zichzelf. Litecoin is gedecentraliseerd. Elke transactie wordt geverifieerd een bewijs hiervan wordt opgeslagen op de blockchain.

De kosten zijn relatief goedkoop als je deze vergelijkt met Bitcoin. Op dit moment kost één transactie gemiddeld 3 dollar. Er zijn veel partijen die dit goedkoper kunnen aanbieden, echter zijn deze nog niet zo ver. Omdat Litecoin al zolang op de markt is, en het werkt, maken vele mensen hier gebruik van.

Blockchain wordt als de innovatie gezien van de 20e eeuw.  Litecoin kun je makkelijk omwisselen in andere cryptovaluta. Dit kan zonder uitwisseling, hierdoor bespaar je handelskosten.

Wat zijn de nadelen van Litecoin?

Het grootste nadeel zijn de relatief hoge transactiekosten. Hierdoor is Litecoin niet geschikt om bijvoorbeeld in de winkel te betalen. Uiteindelijk zal Litecoin vooral gebruikt worden om online geld over te maken. Ondanks dat de verwerkingstijd sneller is dan bij Bitcoin, is deze nog steeds te traag. Er komen verschillende concurrenten aan die een snellere verwerkingstijd hebben en dit tegen lagere kosten aanbieden.

Wat is de waarde van Litecoin?

Op dit moment staat de koers op €51,03. Dit is één van de laagste punten in het afgelopen jaar. Op 14 november 2021 stond de koers nog op €242,93. Sindsdien is de koers vooral gedaald. Af en toe steeg de koers iets, maar uiteindelijk ging de prijs weer naar beneden. Deze grafiek zie je momenteel bij meerder cryptomunten. November 2021 was de beste maand voor crypto ooit. Op dit moment heeft Litecoin een market cap €3,607,040,982.41. Maximaal kan er 85 miljoen Litecoin uitgegeven worden. Dat is vier keer meer dan Bitcoin.

Is Litecoin veilig?

Litecoin heeft in de afgelopen jaren bewezen dat het een veilige cryptomunt is. Het netwerk wordt door zichzelf gecontroleerd. Er komen geen andere partijen bij kijken, dit is een groot voordeel.